hits

Fotballens uspiselige moral

kommentarer

Så lenge alt annet enn scoringer blir feid under teppet, er det fritt fram for typer som Jim Solbakken.


FOTBALLEN er ikke tjent med oppslag som dem Jim Solbakken har opplevd de siste ukene.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) knyttes til korrupsjon i forbindelse med VM-tildelinger og har ikke gjort nevneverdige forbedringer av regelverket i fotball på et par tiår.

I sommer tjente FIFA 13,5 milliarder kroner på VM i Brasil, ifølge tyske Handelsblatt.

I Uruguay var man mest opptatt av at hele verden var «ute etter å ta» Luis Suarez, som «snublet» med tennene først inn i Giorgio Chiellini og ble utestengt for det alle utenfor Uruguay kalte et bitt. Senere har Suarez erkjent at han beit, og akseptert at dette ikke er en oppførsel man kan være bekjent av.

Fansen godtar det, likevel. Uruguayanske fotballfans godtok bitingen, akkurat som Liverpool-fans over hele verden enten godtok eller fornektet både biting, rasisme og filming da den målfarlige spissen spilte der.

Her i Norge går vi med på at fotballklubbene drives med underskudd, så lenge det kommer rike onkler inn og rydder opp i god tid før neste sesong starter.

Ser dere mønsteret her?

I fotballen blir altfor mange negative trekk akseptert fordi det eneste fotballfolk egentlig bryr seg om, er scoringene på banen. 

Dette kan utnyttes. 

Dette blir utnyttet.

Josimar viet i sitt forrige nummer 20 sider til den norske agenten Jim Solbakkens virksomhet, under tittelen «Dobbeltagenten»

Fotballmagasinet skriver blant annet at Solbakken representerte Ole Gunnar Solskjær da han signerte for Cardiff 2. januar, og at han deretter representerte Magnus Wolff Eikrem da Solskjær kjøpte ham 7. januar og til slutt at Solbakken representerte Molde da Mats Møller Dæhli og Jo Inge Berget gikk til Cardiff 11. og 24. januar. 

Josimar viser også fram dokumenter som skal vise at Solbakken representerte både Mame Biram Diouf og Molde da senegaleseren ble solgt til Manchester United i 2009.

Det er naturligvis ikke lov til å representere flere parter i en forhandlingssituasjon.

De 20 sidene inneholdt flere saker hvor det er grunn til å heve øyenbrynene. Les tilsvar fra Jim Solbakken her.

Oppslaget i Josimar førte til at Norges Fotballforbund varslet at man vil se nærmere på beskyldningene mot Jim Solbakken.

Fredag forteller Roger Parr, faren til Jonathan Parr, i et intervju med VG at han og sønnen i et års tid trodde at Jim Solbakken var Jonathans agent, ettersom de hadde signert en kontrakt med Solbakken.

Avtalen ble imidlertid ikke sendt inn til fotballforbundet og var derfor ikke gyldig. Dette fikk Parr-familien beskjed om på flyplassen, på vei til London for å forhandle med Crystal Palace.

Solbakken forteller selv til VG at han representerte Crystal Palace i disse forhandlingene.

Enn så lenge har vi ikke hørt noe fra Norges Fotballforbund. Det er over tre uker siden generalsekretær Kjetil Siem fortalte Bergens Tidende at saken ville bli undersøkt nærmere.

- Våre folk ser nå på om det er fremkommet nye opplysninger eller momenter som gjør det riktig eller nødvendig å undersøke noe nærmere, uttalte Siem 30. oktober.

I dag, fredag 21. november, kan jeg fortelle at fotballforbundet fremdeles ikke har tatt kontakt med Josimar for å få tilgang til fotballmagasinets Solbakken-dokumentasjon.

Hvis jeg hadde fått i oppdrag å granske Solbakken, hadde jeg startet der. Det er da helt naturlig, er det ikke?

Spørsmålet er hvor interessert Norges Fotballforbund egentlig er i å foreta en skikkelig gransking.

Det vil være en skandale om forbundet ikke gjør en grundig jobb her.

Hvis Jim Solbakken er så sleip som oppslagene i Josimar og VG tyder på, er det viktig for norsk fotball å finne ut av dette. Det er viktig for norske fotballspillere å vite det.

 På den andre siden: Hvis Jim Solbakken er uskyldig og kan ha verdens beste samvittighet, er det enda viktigere å finne ut av det. Akkurat nå er omdømmet hans kraftig svekket, og det er blodig urettferdig dersom han aldri har gjort noe etisk eller juridisk galt.

Hvilke talentfulle fotballspillere vil ta sjansen på å inngå en avtale med Jim Solbakken nå? Det er i alles interesse å komme skikkelig til bunns i dette.

Det håper jeg også Norges Fotballforbund forstår.

Selv om dette ikke handler om scoringer.